2021-02-25 15:46:15

Монтаж систем опалення

Щоб створити комфорт в теперішній або майбутній оселі, варто ґрунтовно підійти до вибору й монтажу системи опалення. В Івано-Франківську доступні різні варіанти, але, однозначно, обирати варто відповідно до особистих смаків чи потреб

“Всюди добре, а вдома найкраще” - знайома більшості людей фраза. Та щоб створити комфорт в теперішній або майбутній оселі, варто ґрунтовно підійти до вибору й монтажу системи опалення. В Івано-Франківську доступні різні варіанти, але, однозначно, обирати варто відповідно до особистих смаків чи потреб. А щоб було простіше, ми підготували для Вас перелік видів опалювальних систем.

  1. Повітряне опалення. Сюди відносяться каміни, старовинні кахельні чи цеглові печі, що обігрівають цілу будівлю з допомогою відкритого вогню, а дим виходить через димохід. Така система більш автентична, добре підходить для дачі чи приватного будинку. Вправно та ощадливо забезпечує теплом, але швидко зігрітись по приходу з вулиці не вийде. Піч довго розпалюється і швидко холоне, якщо не підтримувати температуру.
  2. Електроопалення. Можна встановити за допомогою конвектора, електричного котла чи інфрачервоної панелі. Також можна задовольнитися купівлею електронних обігрівачів, які можуть служити як основне джерело або як додаткове (якщо у Вас центральне опалення, яке працює недостатньо ефективно). Часто електроопалення - це чудова можливість заощадити на обігріванні дому. Особливо якщо зима не надто холодна.
  3. Газове опалення. Система, яка складається з труб, що від котла з’єднуються радіаторами. При такому опаленні носієм тепла виступає нагріта вода, яка курсує по трубах. Нагрівається вона з допомогою газу, твердого палива, електроенергії чи рідкого пального.
  4. Існує також парове опалення, суть якого полягає в обігріванні будівлі за допомогою водяної пари - вона виступає носієм тепла. Джерелом вироблення тепла в такій опалювальній системі може бути: паровий котел, редукційно-охолоджувальна установка, парова турбіна або деякі утилізаційні установки на металургійних підприємствах. Таке опалення було популярне в минулому столітті, оскільки мало невисоку вартість встановлення й обслуговування. Найчастіше використовувалось в житлових будинках чи виробничих приміщеннях.

Матеріали та складові при встановленні системи опалення

Наступним органічним кроком після вибору є встановлення системи опалення. Для того, щоб цей процес відбувся успішно, потрібне повне “озброєння” основними інструментами та матеріалами, як от: радіатор, котел, труби, крани, патрубки та фітинги.

Серед інструментів необхідними є такі: гайкові ключі, водяний рівень, апарат для зварювання, дриль і перфоратор. Також будуть потрібні ножиці для металу, самонарізи, скоба з металу, болгарка, хомути для труб і косинець.

Наявність таких матеріалів та інструментів забезпечить Вас безперебійною роботою над встановленням системи опалення. Проте ми рекомендуємо залучати до такої роботи фахівців, які зроблять монтаж якісно, щоб система справно працювала ще багато років.

Першочергово при монтажі встановлюють газовий котел. Після цього правильно робити попередню розмітку, а потім встановлювати труби. Останнім етапом буде монтаж радіаторів та іншого обладнання для опалення. А тепер детальніше про кожен з процесів.

Етапи монтажу систем опалення

Встановлення котла

Якщо опалення планується встановлювати в будинку, який знаходиться в селищі, то чудово підійде газовий котел. Адже переважно в селищі є доступ до газової магістралі і під'єднати котел не буде складно. Варто все ж врахувати кілька важливих моментів. Котел такого типу має встановлювати тільки спеціаліст, не можна робити це без досвіду. В приміщенні, де встановлюється котел, повинне бути вікно, а розташована система має бути ближче до димоходу. Можна підключати й електричні котли, і робити це дозволяється власними силами. Але потрібно розуміти, що такі котли споживають багато електроенергії і можуть виявитися фінансово невигідними.

Розмітка й встановлення труб

На стіні важливо зазначити місця, де повинні бути отвори та кріплення для труб. Важливо: додатково посередині потрібно встановити ще один кронштейн, якщо радіатори знаходяться вище від середньої довжини.

Тепер до труб. Рекомендується встановлювати труби діаметром від 15 до 20 мм. Стосовно матеріалу, є три різновиди: пластикові, металеві та мідні. Найякіснішими є мідні, оскільки вони довговічніші та протистоять корозії, проте недешеві за ціною. Є також металеві труби, їх потрібно зварювати. Такі труби мають свій недолік - покриваються іржею зсередини. Тому оптимальним варіантом можуть стати пластикові труби. Вони доступні за ціною та зручні в застосуванні.

Існує дві системи трубопроводів: однотрубна і двотрубна. Загалом рекомендується обирати двотрубну систему, оскільки вона більш зручна - циркуляція може бути природна та примусова.

Монтаж радіаторів

Найякіснішими є сталеві або алюмінієві радіатори. При виборі розміру й тепловіддачі потрібно зважати на площу приміщення, кількість вікон та дверей і теплопровідність стін. Для звичайного опалення укладається одна труба, а якщо є бажання встановити також “теплу підлогу” - закладається дві труби. Опісля накладають батареї та працюють над встановленням системи підігріву підлоги.